East London Extension: Make Over

Client: The Taylor Family
Location: South Woodford, East London
Dwelling: House
The Space: Kitchen/Diner
Size: 430 Square Feet (40 Square Metres)
Budget: £50,000

We finally made it! Today, we are showcasing a beautiful kitchen remodelling project which we recently completed which is definitely one of our absolute favourite projects to date. If you want an insight into the construction of this project or just want a little refresher of the details check out last weeks post here: East London Extension: The Construction.

The Brief:

Kitchen

  • A larger kitchen
  • Breakfast bar for 2-3 people
  • Dining area for 6-8 people
  • Ample amounts of concealed storage
  • Integrated Appliances
  • Maximise the open space
  • Make the room brighter

Conservatory

  • To propose a solution for the temperature control (too cold in winter and too hot in summer)
  • An everyday family room 
  • Wall mounted Television
  • Relaxed and contemporary design style
IMG_0132.JPG

The Process

  • Demolition of existing kitchen 
  • Removal of rear wall
  • Begin constructing the new 3.5m extension
  • Entirely new heating/plumbing system including state of the art underfloor heating 
  • New electrics
  • Re plastering walls
  • Paint
  • Laying of new floor
  • New woodwork (doors, door frames and skirting)
  • New lighting
  • Installation of new kitchen and appliances

The Transformation

Space Shack transformed the living space of this residential property to offer a flexible environment – flooded with light – for the home's family to cook, entertain and relax. With a passionate chef and host at the heart of the family, it was important that the outcome felt open and inviting. Finishing details such as porcelain neolithic worktops and state-of-the-art appliances ensure the space remains premium and flexible, while a renovated and re-insulated conservatory brought new life to the home's ten year-old conservatory.

The Design Features

NEOLITH Porcelain Worktops
The NEOLITH porcelain worktops was a beautiful feature of this simplistic kitchen. The ultra-thin (12mm) and large format slabs (3250mm x 1550mm) still retain a high performance rate as well as having minimal joints which is every kitchen designers dream! The seamless, timeless look is a great addition and design feature of this kitchen.

Keeping a neutral colour palette for your kitchen is great if you are looking for a timeless look.

Keeping a neutral colour palette for your kitchen is great if you are looking for a timeless look.

Large Bi-Fold Doors
We opted for large bi-fold doors and equally as big french door styled windows to maximise the natural light within the space. These cleverly designed doors and windows are made from aluminium and have integrated magnetic controlled venetian blinds. This is a great way to have a clean, sleek and sophisticated look.

Large Stone Look Floor Tiles
I always try and go larger with floor tiles, this gives the illusion of more space and in my opinion give a more sophisticated, luxurious feel to a room. We chose these light grey stone effect porcelain tiles (600x600mm) which looked amazing and are extremely easy to clean, which is important especially for a kitchen as any house proud cook will know.

TIP: TBC

Kartell Masters Bar Stools
These ultra matte grey Kartell bar stools look great and create an impactful statement behind any breakfast bar/peninsula. Formed from high quality plastic, they are surprisingly comfortable and beautifully designed in Milan, Italy.

For the conservatory, we painted the entire structure internally and externally white to give it a brighter, more inviting feel and kept the interior simple shades of grey which is timeless. The soft furnishings can always be updated seasonally or whenever the family feel they would want to spruce up the room. We opted for these deep red tone which compliments the monochrome base colours well. 

If you're interested in having a one-on-one consultation with Space Shack for your home or commercial property, why not get in touch with us. Keep up to date with regular projects like this one by following us on Instagram.

Photography: Andreas Grieger