The Dalston Diner: Construction

So, after being chased for weeks on end by my marketing guy to get this article up, I have finally finished writing it! A big shout out to Richard for his constant badgering which has meant you guys get to see this exciting new project. As you may all know from my Instagram updates, I've been super busy lately on another new client project and have been teasing some of the transformation via Instagram Stories for some time now. I love being able to show the transformation from start to finish, it's as if our followers get to experience the journey with our client too. Don't forget to stay tuned for some more posts over the next few weeks where I'll be showing even more behind-the-scenes details from this project, from the shopping to the makeover itself.

This apartment in Dalston, East London, was an absolute mess before we got in, a reflection of how run down the owner had let it become. Yet my client wanted to change this and recognised the amazing potential of the space and attention to detail required to transform it, so they called Space Shack and we were more than happy to help make it a reality. With our help and some careful planning, we began transforming this old apartment into stunning contemporary space which will hopefully make it the envy of all our client's friends who come over to visit. Yes, you may think we're always renovating spaces in East London but this particular space was screaming out for a major makeover - the perfect Space Shack challenge! You will have to wait until next week as always for when we reveal the finished result!

Who's the client?

This time we were approached by a young, creative couple based in East London. Both working full-time in advertising, with a strong sense of aesthetic and eye for design. Most people viewing this dilapidated space would run a mile, but Space Shack immediately saw the potential, their vision and enthusiasm for the project and we were more than happy to take it on. 

Photo 08-11-2016, 19 08 34 (1).jpg
Photo 03-11-2016, 18 43 44.jpg

What did they want?

Our young couple was looking to renovate and upgrade their existing run-down kitchen, hoping to squeeze in a dining table for hosting dinner parties as well as informal seating space for breakfasts and casual meals together. Space Shack came on board to bring their ideas together to create a brief which would make their dream a reality and to manage the whole project starting from the initial design stages to project managing the final makeover itself. 

Why did Space Shack take on the project?

As you may have seen from our previous commissions, we've done many similar projects and we particularly love renovations like this one. As we had already tackled a property in the same building we knew how to tackle many of the inherent issues.

What was the initial space like?

Since our first visit to the property, it was evident the space was in dire need of renovation. The interiors were old and dated, definitely not to the taste of our-our young couple. The kitchen wasn't functional and didn't fit with their lifestyle. Finally, the neglected plumbing faults caused damp problems throughout the apartment.

What do we plan to do?

It was essential the renovation of the property had to reflect the lifestyle and taste of our young couple. The first action to take place was the much-needed fixing of the plumbing and electricals. We tried to maximise the space by reconfiguring the kitchen and creating an open plan kitchen/diner which could fit a 4-seat dining table and additional casual seating for two. The kitchen was completely refitted with new integrated appliances and we decided to introduce a decorative scheme of greys and blacks to give a fresh and modern look to the renovated space.

The Brief:

  • Renovate the existing kitchen
  • Provide a formal dining area
  • Provide a smaller informal dining area

Don't forget to check back next week to see the final finished spectacular makeover! Keep up to date with regular projects like this by following us on Instagram and check out our blog for regular Space Shack updates and interior design news.

Omar x

Photography: Sharad Patel