James's Discovery Docks Apartment: Construction

 The apartment before Space Shack stepped in to transform the space.

Guys, we are super excited to finally show you the official construction process and show you some of the behind-the-scenes from our recent Discovery Docks renovation project. It's been an amazing journey of blood, sweat, tears and long hours with this project but the transformation has been worthwhile! As our usual Space Shack tradition, we want to show you the apartment before the final makeover which we will reveal to you in all its glory next week. 

Who's the client?

We were approached by James, a business professional who works nearby to his South Quay apartment in Docklands area of East London. He has a keen eye for detail and enjoys all things design related, so we wanted to make sure we shared his design vision for the apartment. We love working with like-minded individuals who enjoy the design process as much as we do, so this was a client was a match made in heaven for us.

Photo 12-02-2017, 14 21 17.jpg

The Brief:

  • To design a new kitchen
  • New flooring throughout the apartment
  • Update the existing bathroom
  • Provide furniture and soft furnishing solutions throughout apartment
  • To source artwork in accordance with his design scheme
  • Replace all existing hardware with new (handles and sockets)

 

Photo 17-02-2017, 08 16 39.jpg
Photo 17-02-2017, 07 52 38.jpg
Photo 13-02-2017, 16 31 27.jpg

What did they want?

James bought this one bedroom apartment in Discovery Docks just before appointing us and knew straight away that he wanted to personalise it and do something to set it apart from the rest of the apartments in the area. As his work requires him to travel a lot, James wanted to be able to come back home and feel comfortable especially as moving from hotel to hotel, city to city can get rather draining. It made sense with James's lack of spare time he required some professional help to put together a comprehensive design scheme which reflected his personality and design tastes.

What was the initial space like?

The initial space was very generic and much like all the other 'cookie-cutter' apartments within the city. The walls were a basic magnolia colour throughout and the flooring was dark walnut engineered oak. The space was devoid of any character and despierately in need of a makeover to bring in some life to the interior.

What do we plan to do?

When we first saw the place we instantly knew what we would propose in order to transform it into a beautiful apartment and decided to tackle each area one-by-one:

Kitchen/Living Area

First and foremost, we want to open up the living room and kitchen to make it a large open plan space as this would let a lot more light into the kitchen. With the help of a strategically placed breakfast bar, we would be able to define the two spaces whilst opening it up at the same time. After this structural work, we would introduce new furniture and soft furnishings based on the agreed design scheme and colour palette which was to remain neutral but with metallic touches.

Bedroom

James was drawn to earthy blue tones contrasting with greys and brass. Existing wardrobes meant storage was limited, so we wanted to add more shelving to maximise space. Adding a new bed, bed linen, lighting fixtures and a fitted carpet will pull the look together.

Bathroom

James didn't want to change the bathroom too much but we proposed to add new tiling above the toilet unit to add some elegance to the room. We also wanted to relocate the heated towel rail to give him the extra space for a new storage/mirror unit, as like the rest of the apartment storage was limited.

Hallway

We want to keep the hallway quite simple but again, try to maximise the space by adding some storage, a mirror to give the illusion of space with what is a narrow enclosed environment and afterwards some accessories to liven up the dead space.

Photo 12-02-2017, 14 20 57.jpg

Don't forget to check back next week to see the final finished spectacular makeover! Keep up to date with regular projects like this one from Space Shack and follow us on Instagram or like us on Facebook.

Love Omar x