Tim's Living Room Makeover

Client: Tim Smith
Location: Barnet, North London
Dwelling: Apartment
The Space: The entire apartment (Bedroom, Kitchen, Bathroom, Hallway & Living Room).

The Living Room Brief:

  • Renovate and repair existing damaged walls, ceiling and woodwork
  • Repair damage on existing exposed brick wall
  • Provide new power points throughout the room
  • Source suitable feature lights
  • Source soft furnishings to compliment the previously commissioned Jon Burgerman wall mural

 What was the initial space like?

Luckily for us, Tim's living room design style has a great sense of design style to begin with which helped us get a feeling of the direction he wanted us to take with this space and the rest of the apartment. The focal point was the amazing feature with a commissioned wall illustration by uber-talented Jon Burgermana UK born artist who is now based in NYC who's playful and childlike drawings have now garnered him commissions across the world. His humorous 'Doodle' art style can be seen in sculpture, toys, apparel, design and print. Unfortunately, budget and time constraints had stopped Tim from ever developing this look for his home on a larger scale so we felt so lucky to have such a distinctive piece dominating the room as it allowed us to continue creating an interior to literally frame this piece of artwork.  You can see Jon Burgerman's time lapse illustration on our original blog post here.

The Transformation

The final look we achieved for Tim's living room was a much cleaner, brighter looking space. We loved the exposed brick main wall as much as Tim did, so the additional TLC and practical renovations to stop it from getting into disrepair, the addition of some brand new furniture, soft furnishings and some imaginative rearranging breathed new life into the living room instantly.

 The Artist,  Jon Burgerman

The Artist, Jon Burgerman

Feature Wall

We also installed new plug sockets, concealing the wiring behind the mortar to allow us to mount the widescreen TV against the feature wall, the new focal point to the room. To ensure expose brickwork stays in good condition we patched it up as it had quite a few holes and cracks, and then finished off by using a sealant to protect it from further wear and tear. We completed the practical makeover by painting all the walls, the ceiling and woodwork with a fresh coat of white satin emulsion paint.

Lighting & Furnishings

We introduced new fitted feature lighting to tie in all the decor Tim already had in place which was key as it helped bring the entire room together as it added much more character and transform it a more inviting space. By adding some black and white geometric cushions from West Elm and teal coloured ones from Monologue London to spruce up the existing sofa we managed to revitalise it at the fraction of the cost, saving Tim the unnecessary process of buying new furniture. Many of us have classic pieces of furniture which we ultimate get bored of or feel won't fit in a newly designed space, so we always recommend this approach before considering the drastic measure of replacing items and many clients are pleasantly surprised by the outcome!

Tim had some great existing artwork based on his love of sci-fi and his childhood with pieces based on Star Wars and Lego and we introduced a few more living room accessories to compliment these. The finished result has made Tim very happy with his living area, so thank you to him for allowing Space Shack and our camera crew into his humble abode, we've loved every minute of this project and will miss having such a creative brief to work with!

Omar-Barnet Images-51.jpg
Omar-Barnet Images-58.jpg

Keep up to date with regular projects like this one from Space Shack and follow us on Instagram or like us on Facebook.

Love Omar x

Photography & Video Production by Reece Chapman and Collective Vision.